Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог
Почистващи препарати
Еднократна употреба
Домашни потреби
Всичко за кухнята
Козметика

Как правилно да подредим празничната маса?

2 декември 2023
Как правилно да подредим празничната маса?

Сервизи за хранене

Преобладаващото правило е, че съдовете трябва да изглеждат еднакво. Ето защо най-често домакините организират трапезата за своите гости със сервизи за вечеря или чай за 6, 12, а понякога дори 24 души в един стил. Съществува строг ред, в който се поставят чиниите и те трябва да съответстват на реда, в който се сервират ястията. Върху покривката се поставя голяма чиния. Върху нея се слага плоска чиния за мезета, а отгоре чиния за супа. Последното все повече се заменя с купа за салата.

Позицията за един човек на масата трябва да е широка поне 50 см, а за предпочитане 70 см. Това е достатъчно, за да поставите прибори до съдовете и да позволите на госта да работи свободно с тях. Над чинията има място за чаши и други прибори за пиене . В средата на масата също трябва да има място за общи елементи от сервизите -декорация, купа със салата, чинии с второ ястие, кошница с хляб и др.

Подреждане на приборите за хранене

Няма място за свобода и при подреждането на приборите за хранене . Тези, които са най-близо до чинията, трябва да бъдат тези, които ще бъдат използвани последни. От дясната страна има голям нож с острието навътре, след това нож за риба и малък нож за мезе. Следващата по ред е лъжицата за супа, като този ред се затваря с лъжица за кафе или чай (понякога се поставя над комплекта ястия за госта). От лявата страна на чинията има място за останалите елементи от комплекта прибори . Първо място заема голяма вилица за основно ястие, а след това все по-далеч от ястията се нареждат: вилица за риба и малка вилица за мезе.

По правило трябва да помните и за чашите за алкохол - водка, вино или напитки, но това е въпрос на отделен урок. Елегантността на масата се подчертава допълнително от умело подбрани аксесоари: салфетки, поставки за свещи и вази. Подреждането на съдове, прибори и други елементи според тези правила не само подчертава празничният характер на трапезата, но е и функционално и удобно. 

Сподели: